2013.08.25. 16:00
Tárcsavas: A magyar wok
Ki ne hallott volna már arról, hogy vidéken, és most már egyre gyakrabban a fővárosban is, a hétvégi sütögetések főszereplőjeként, a kerti grillezések hagyományos eszközeit elkezdte kiszorítani minden magyarok misztikus szíriusz palástja, a tárcsavas.
Kicsi és nagy, nagy és közepes, állványra téve, vagy hegesztett lábakkal. A magyar gerinc hajlik ugyan, de egy idő után, mint honfoglaló eleink íja, visszacsap! Nem hódolunk be az amerikai július negyedikék elmaradhatatlan grillsütője előtt. Válaszunk egyszerű, praktikus, mi több: Tökéletes.
Bár tudtommal nem volt kutatás arról, hogy mikor kezdett elterjedni vidéken a tárcsavasas sütögetés, de én ezt a kilencvenes évek közepére tenném, ez előtt maximum csak néhány elvetemült kísérletezhetett ezzel az egyébként fenomenális ötlettel, aminek a magyar eredetéről sem vagyok teljesen meggyőződve. A mezőgazdasági talajlazítás egyik legfontosabb eszköze, a tárcsaborona. Erről való leszerelése után a "tárcsalevél" még nem alkalmas sütögetésre, ugyanis középen lyukas. Ezt a lyukat kell behegeszteni. Ezután nem árt, ha lábakat is hegesztünk rá. Ezt a lábat nagyon sok esetben betonvasból szerkesztik össze.
A tárcsaboronákról leselejtezett "tárcsalevelek" rendelkeznek egy fontos, és nem kifejezetten előnyös tulajdonsággal:Rozsdásodnak. Miért is tennének másként, hiszen vasból vannak. Ez ellen úgy védekezhetünk,hogy a sütögetés után letisztított (hideg vízzel történik a forró tárcsavas elsődleges tisztítása, utána hagyományosan folytatódik, mosószerrel)tárcsavasat lekenjük (konyhai!!!!) zsiradékkal, a legalkalmasabb erre a sertészsír. Ez általában elég az oxidáció megelőzésére.
A tárcsa alatt széles tűzet rakunk, amit nem túl intenzív fokozaton, de folyamatosan életben tartunk. A vas körülbelül negyed óra alatt melegszik át megfelelően. A konyhai rostlaphoz hasonlóan itt is kevés zsiradékkal operálunk, nem is nagyon tehetnénk másképp, hiszen a zsiradék összegyűlne a tárcsa alján. Ha a vas kellően le volt tisztítva asütögetés megkezdése előtt, akkor a hús, legyen az vékonyan szeletelt, bőrös csirkecomb, vagy vastagabb szelet vörös hús,nem szabad hogy letapadjon.
A wokhoz hasonlóan kombinálhatunk is: A tárcsának kifelé, a széle felé haladva csökken a hőmérséklete. Így a kisebb hőigényű sütnivalót tehetjük a szélére.Azt is megtehetjük, hogy a tárcsa közepén rövid lében párolunk, mondjuk zöldséget, míg felette, a tárcsa széle felé haladva húst sütünk.
Igazi közösségépítő eszköz is egyben. Körülülhetjük, mint a tábortüzet. Nem ácsorgunk mellette idióta módon,sörrel a kezünkben mint középosztálybeli jenkik a kerti grillnél. Mi szimbolizálhatná jobban a szántó vető ember leleményességét, mint ez a formára kovácsolt, sercegő, illatozó, áldásos vasdarab!?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ádám 2013.08.26. 07:29:20
Nos, néztem ilyen tárcsát 60cm-es 12 000Ft. Nekem nem annyira rajta sütni kéne, mert van bográcsom s egy zománcozott 50cm-es lapos-sima 3-4cm-es vállal rendelkező három ponton láncol lógó edény, melyben eddig is sütöttünk.
Tehát nekem főleg, azért kellett volna, hogy azon legyen a tűz rakva.....Nos ezt eddig is parabola ant. tányérjával oldottam meg, amit újonnan 2500-ért, használtan, bontottat 500-1000 Ft-ért beszerezhető. Persze az vékony s alu, de 10-15 sütést-főzést kibír.
Tehát nekem is tetszik a tárcsa, de nem 12 000-ért.......:)))
Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.08.26. 10:42:33
Tücsök1 2013.08.26. 12:07:30
Ádám 2013.08.26. 12:20:39
Most, hogy említetted, még ma telefonálok, hiszen így akad nekünk is ismerő.... Üdv! Jó s finom sütést-főzést.
Tücsök1 2013.08.26. 12:55:01
Cavalcanti 2013.08.26. 13:48:08
Cavalcanti 2013.08.26. 13:50:07
Cavalcanti 2013.08.26. 13:56:48
Tücsök1 2013.08.26. 15:08:33
Ádám 2013.08.26. 15:49:05
De semmi extra! A megépített sütő-bográcsozó hely kerek s mivel 60-65cm mély (magas) a tüzelést a tetejével egy síkban gondoltam s oldottam meg, mert ha belelógna a bogrács v. az a kerek láncon lógó zománcozott "sütő lap" AKKOR, hogy RAKNÉK a tűzre? A szétszedett 25x25cm-es régi zománcozott kályha rácsa kicsi, hogy azon rakjuk a tüzet, ezért egy használt parabola ant. tányért raktunk tűztérnek. Azért, hogy az be ne essen a tűzhely közepébe 2db 30x30x3cm-es beton csatorna,lefolyó bélést (tüzépből) helyeztünk bele. Ennek a tetején a tűzhely átmérőjét(62-65cm) pont kitölti az arra drágának tartott 12 000Ft-os tárcsa helyett a par. ant. tányérja. Tudom, hogy itt a tárcsa sütő edényként szerepel, de az általunk úgy 3 éve vett s használt 50cm átm.jű zománcozott, láncon lógó "serpenyő is csak 3200Ft volt. Ennyi.....azért a tárcsa után megejtek még pár telefont.:)
Cavalcanti 2013.08.26. 15:49:54
Cavalcanti 2013.08.26. 15:53:01
apple6aba 2013.08.26. 15:56:31
Annak ugyanis van egy speciális, utánozhatatlan íze, ellenben a tárcsás hús ízét alig lehet megkülönböztetni a serpenyőben sült húsétól.
Többször ettem már tárcsás húst, szerintem semmi különös.
Cavalcanti 2013.08.26. 15:56:48
Előre is köszönöm!!!!!!!!
Cavalcanti 2013.08.26. 16:06:56
Ádám 2013.08.26. 16:34:10
6000-18 000-34-ig..........
Már túl sok időt s tintát "áldoztam" erre a vasdarabra. :)
Az UFOk adhatnának, majd írok az Attilának...:D
Cavalcanti 2013.08.26. 17:08:02
Tücsök1 2013.08.26. 23:11:50
Cavalcanti 2013.08.27. 01:09:09
Cavalcanti 2013.09.01. 23:59:36
elizon pucsnik 2013.12.08. 19:07:43
már van kínai tárcsa is,ezeöccá' ,csak kis hibája van,a hússal összesül
Cavalcanti 2013.12.10. 22:37:18
Tavasszal fényképeket! :))
hagymasver76@gmail.com :)