Ki ne hallott volna már arról, hogy vidéken, és most már egyre gyakrabban a fővárosban is, a hétvégi sütögetések főszereplőjeként, a kerti grillezések hagyományos eszközeit elkezdte kiszorítani minden magyarok misztikus szíriusz palástja, a tárcsavas.

 Kicsi és nagy, nagy és közepes, állványra téve, vagy hegesztett lábakkal. A magyar gerinc hajlik ugyan, de egy idő után, mint honfoglaló eleink íja, visszacsap! Nem hódolunk be az amerikai július negyedikék elmaradhatatlan grillsütője előtt. Válaszunk egyszerű, praktikus, mi több: Tökéletes.

tárcsa.jpg

Bár tudtommal nem volt kutatás arról, hogy mikor kezdett elterjedni vidéken a tárcsavasas sütögetés, de én ezt a kilencvenes évek közepére tenném, ez előtt maximum csak néhány elvetemült kísérletezhetett ezzel az egyébként fenomenális ötlettel, aminek a magyar eredetéről sem vagyok teljesen meggyőződve. A mezőgazdasági talajlazítás egyik legfontosabb eszköze, a tárcsaborona. Erről való leszerelése után a "tárcsalevél" még nem alkalmas sütögetésre, ugyanis középen lyukas. Ezt a lyukat kell behegeszteni. Ezután nem árt, ha lábakat is hegesztünk rá. Ezt a lábat nagyon sok esetben betonvasból szerkesztik össze.

A tárcsaboronákról leselejtezett "tárcsalevelek" rendelkeznek egy fontos, és nem kifejezetten előnyös tulajdonsággal:Rozsdásodnak. Miért is tennének másként, hiszen vasból vannak. Ez ellen úgy védekezhetünk,hogy a sütögetés után letisztított (hideg vízzel történik a forró tárcsavas elsődleges tisztítása, utána hagyományosan folytatódik, mosószerrel)tárcsavasat lekenjük (konyhai!!!!) zsiradékkal, a legalkalmasabb erre a sertészsír. Ez általában elég az oxidáció megelőzésére.

 

A tárcsa alatt széles tűzet rakunk, amit nem túl intenzív fokozaton, de folyamatosan életben tartunk. A vas körülbelül negyed óra alatt melegszik át megfelelően. A konyhai rostlaphoz hasonlóan itt is kevés zsiradékkal operálunk, nem is nagyon tehetnénk másképp, hiszen a zsiradék összegyűlne a tárcsa alján. Ha a vas kellően le volt tisztítva asütögetés megkezdése előtt, akkor a hús, legyen az vékonyan szeletelt, bőrös csirkecomb, vagy vastagabb szelet vörös hús,nem szabad hogy letapadjon.

A wokhoz hasonlóan kombinálhatunk is: A tárcsának kifelé, a széle felé haladva csökken a hőmérséklete. Így a kisebb hőigényű sütnivalót tehetjük a szélére.Azt is megtehetjük, hogy a tárcsa közepén rövid lében párolunk, mondjuk zöldséget, míg felette, a tárcsa széle felé haladva húst sütünk.  

Igazi közösségépítő eszköz is egyben. Körülülhetjük, mint a tábortüzet. Nem ácsorgunk mellette idióta módon,sörrel a kezünkben mint középosztálybeli jenkik a kerti grillnél. Mi szimbolizálhatná jobban a szántó vető ember leleményességét, mint ez a formára kovácsolt, sercegő, illatozó, áldásos vasdarab!? 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagymasver.blog.hu/api/trackback/id/tr115352793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ádám 2013.08.26. 07:29:20

Tavasszal építettem egy "komoly" kerek kerti sütő helyet. 60cm magas 65cm belső s 100cm külső átmérővel. Alul rajta egy kályha ajtó, részben dísznek. A tetején körben hódfarkú cserép, rápakolni s szerintem dísznek s +még védi a téglát.

Nos, néztem ilyen tárcsát 60cm-es 12 000Ft. Nekem nem annyira rajta sütni kéne, mert van bográcsom s egy zománcozott 50cm-es lapos-sima 3-4cm-es vállal rendelkező három ponton láncol lógó edény, melyben eddig is sütöttünk.

Tehát nekem főleg, azért kellett volna, hogy azon legyen a tűz rakva.....Nos ezt eddig is parabola ant. tányérjával oldottam meg, amit újonnan 2500-ért, használtan, bontottat 500-1000 Ft-ért beszerezhető. Persze az vékony s alu, de 10-15 sütést-főzést kibír.
Tehát nekem is tetszik a tárcsa, de nem 12 000-ért.......:)))

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.08.26. 10:42:33

Kétségtelenül van egy ezermesteres pusztai hangulata a dolognak, egyszóval hungarikum :)

Tücsök1 2013.08.26. 12:07:30

@vén szivar: Felénk (Bp-től 20 km) meg a szomszéd falvakban is egyre többen foglalkoznak földműveléssel,jó öeg gépeket hajtva.Szerezni kell egy havert, akinek a haverjának van tárcsája,amiről lehullik egy-egy vasdarab.Vessetek meg,de én az első, családi sütögetéshez használt tárcsát az éppen széthulló tsz gépműhelyéből szereztem,agyerekkori haveroktól néhány hűtött sörért.Ha kicsit rámenősebb vagyok,adtak volna egy komplett MTZ-t is.

Ádám 2013.08.26. 12:20:39

@Tücsök1: Miért vetnélek +! Nekünk Bp-től 30km-re van szántónk, de azt kiadtuk művelésre, mert azon kívül van más zöldségesnek általunk megművelt kert.
Most, hogy említetted, még ma telefonálok, hiszen így akad nekünk is ismerő.... Üdv! Jó s finom sütést-főzést.

Tücsök1 2013.08.26. 12:55:01

@vén szivar: Örülök,hogy segíthettem!Egyébként éppen a nicknevedről jutott eszembe hozzászólni.A férjem haverjának "csúfneve" a Szivar.Ő is foglalkozik földműveléssel.

Cavalcanti 2013.08.26. 13:48:08

@vén szivar: ha a hagymasver76@gmail.com címre küldenél néhány fotót a parabolás megoldásról, akció közben azt nagyon megköszönném. Talán le is közölném, ha hozzájárulsz. :)))

Cavalcanti 2013.08.26. 13:50:07

@Wind Callman tér: Ezt a jelzőt nem mertem használni a tárcsával kapcsolatban, egyrészt mert nem biztos, másrészt mert közhelyes, de ilyen gondolatom azért volt nekem is. :)

Cavalcanti 2013.08.26. 13:56:48

@Tücsök1: És még valami, amit nem írtam le: Biztos látta az, aki már vett közvetlen közelről szemügyre tárcsát, hogy apró, sűrű kis horpadások vannak rajta. Ezek a formára kovácsolás nyomai. Nem préselik, mert a kovácsolás tartósabb. :) Ugyanakkor akinek volt már az eredeti technológia szerint készült, wok névre hallgató konyhai mély serpenyője, az úgyszintén láthatott apró kalapácsnyomokat a wok oldalán, ugyanis bár elvileg kézi erővel, de hasonló módon formázzák, mint a tárcsavasat. Ez befolyásolja a hővezetést, és emiatt is nagyon áll a wok párhuzam a mi tárcsánkra.

Tücsök1 2013.08.26. 15:08:33

@Cavalcanti: Szerintem azért is válnak meg tőle nehezen a most már mezőgazdasági vállalkozók,mert kivállóan újra lehet élezni,jó edzett anyag.Nem kell minden kis csorbulásnál,életlenségnél kidobni,lecserélni.A piacozóknál,út széli árusoknál(pl. Poroszló) látható darabok csak gyenge másai az otthon behegesztett "eredeti"tárcsáknak.

Ádám 2013.08.26. 15:49:05

@Cavalcanti: Szombat v. vasárnap, igyekszem....:)

De semmi extra! A megépített sütő-bográcsozó hely kerek s mivel 60-65cm mély (magas) a tüzelést a tetejével egy síkban gondoltam s oldottam meg, mert ha belelógna a bogrács v. az a kerek láncon lógó zománcozott "sütő lap" AKKOR, hogy RAKNÉK a tűzre? A szétszedett 25x25cm-es régi zománcozott kályha rácsa kicsi, hogy azon rakjuk a tüzet, ezért egy használt parabola ant. tányért raktunk tűztérnek. Azért, hogy az be ne essen a tűzhely közepébe 2db 30x30x3cm-es beton csatorna,lefolyó bélést (tüzépből) helyeztünk bele. Ennek a tetején a tűzhely átmérőjét(62-65cm) pont kitölti az arra drágának tartott 12 000Ft-os tárcsa helyett a par. ant. tányérja. Tudom, hogy itt a tárcsa sütő edényként szerepel, de az általunk úgy 3 éve vett s használt 50cm átm.jű zománcozott, láncon lógó "serpenyő is csak 3200Ft volt. Ennyi.....azért a tárcsa után megejtek még pár telefont.:)

Cavalcanti 2013.08.26. 15:49:54

@Tücsök1: Egy harminc centi átmérőjű kisebb darab is simán van 4-5 kiló. Egy 40-60 cm átmérőjű tárcsa már ennek a duplája. Ha megemeled, érzed. Tisztítás közben forgatni jobbra-balra, igazi férfimeló. :)

Cavalcanti 2013.08.26. 15:53:01

@vén szivar: Nekem is már két éve készül a sajátom. :) A tárcsa megvan, a hegesztés még nincs.:) Igazából ide is saját tárcsázós képet szerettem volna, de emiatt a csúszás miatt ez most nem készülhetett el. :)

apple6aba 2013.08.26. 15:56:31

Hát én inkább állok idióta módon a grill mellett, természetesen sörrel.
Annak ugyanis van egy speciális, utánozhatatlan íze, ellenben a tárcsás hús ízét alig lehet megkülönböztetni a serpenyőben sült húsétól.
Többször ettem már tárcsás húst, szerintem semmi különös.

Cavalcanti 2013.08.26. 15:56:48

Ha bárkinek van tárcsázós képe, és szeretné egy gyűjteményes bejegyzésben viszontlátni azokat, akkor küldje el a hagymasver76@gmail.com e-mail címre.
Előre is köszönöm!!!!!!!!

Ádám 2013.08.26. 16:34:10

@Cavalcanti: Na! Gugliba beütöttem, hogy borona tárcsa s lám, egy egész iparág foglalkozik a gyártásával-eladásával.
6000-18 000-34-ig..........
Már túl sok időt s tintát "áldoztam" erre a vasdarabra. :)
Az UFOk adhatnának, majd írok az Attilának...:D

Cavalcanti 2013.08.26. 17:08:02

@vén szivar: Ő biztosan segít! :) Lehet hogy ahhoz már tűz sem kell! :D

Tücsök1 2013.08.26. 23:11:50

A férjem és az öccse a tűzrakóhelynél a háromazegyben megoldást választotta,mivel az udvar és a rajta lévő építmények pl a saját építésű kemence is közös-történelmileg így alakult.Samott téglából és bazaltkockából van a tűztér,az alján a régi szép mészégető időből származó rostély.Fölé lehet lógatni egy szabályozható hosszúságú láncon a bográcsot.A tárcsára olyan három lábat hegesztettek,ami pont beleállítható a tűztérbe. A saját kezű megoldásoknak és a leleményes guberálásnak nincs párja!

elizon pucsnik 2013.12.08. 19:07:43

@Tücsök1:
már van kínai tárcsa is,ezeöccá' ,csak kis hibája van,a hússal összesül

Cavalcanti 2013.12.10. 22:37:18

@elizon pucsnik(azelőtt kventin tarantella): Eggyé válik a hússal? :)
Tavasszal fényképeket! :))

hagymasver76@gmail.com :)

Machine-v 2016.05.17. 20:31:27

Aki mostanában téved ide: egyébként tényleg jó dolog, régóta szerettem volna én is. Vaterán és társain 18-20ezer ft-ért vesztegetik a sima kazánlemeztől kovácsoltvas tárcsáig az összeset, de az az ár érte szvsz. röhejes...Kicsi utánajárással 4.400ft + posta (560mm-es vadiúj, választható kör alakú vagy csipkézett :) ) + egy délután kellett az elkészítéshez (csiszolás, hegesztés). Tegnap ki is lett próbálva, így megérte. Nem kell keresgélni meg piacokra járni, mert pár kattintás és megvan - most, mert 2013-ban nem tudom, hogy ugyanígy elérhető volt-e.

Ádám 2016.05.17. 22:01:39

Jó látni a régi írásainkat. Most nem érek rá újra átolvasni, de azóta is évente kb. 10-12 alkalommal sütünk s 4-6X bográcsban főzünk. Minden kedves "klubtársnak" jó főzést sütést, habár én éppen egy hete fogyózom.:)
süti beállítások módosítása