Nos  miután a bejegyzést megelőző rutin böngészés során megtudtam , hogy Oláh Gergőéknél hogy készül a csacsifül , kissé megtört önbizalommal ugyan , de újra jelentkezem. 

Az átlag magyar ember számára , a koriander nem több , mint az a barnás , érdekes bogyó , ami a savanyú uborka tört levében úszkál. Pedig ki hitte volna, bizony sokkal több ennél. Olyannyira , hogy a koriandert gyűlölők külön virtuális klubot is alapítottak , hogy megosszák egymással szörnyűbbnél szörnyűbb korianderrel kapcsolatos élményeiket.

Az Ókori Egyiptomban már termesztették, és később az egész földközi tenger vidékén elterjedt. A mediterrán konyha egyik nagyon fontos tényezője , ugyanakkor a legnagyobb hatást mégis a Latin-amerikai konyhára gyakorolta. A brazil és mexikói konyhákban népszerű a sertés és marhasülteknél, általában  a növény friss levélzetét felhasználva növelik a hozzáadott értéket. coriander-benefits2.jpg

Fontos tudni, hogy míg a koriander mag is meglehetősen intenzív ízvilággal bír , addig a levélzetet tulajdonképpen ez, négyzetre emelve! Mai receptünk sem megy el a Michelin-csillag hajhász magyar önmegtagadás felé, egyszerű, finom,és nem utolsó sorban olcsó kaját varrunk ma a nyakatokba, két olyan növény házasításából , amelyek összegondolása is szentségtörés, persze csak első hallásra ,vagy olvasatra. 

hozzávalók 4 személyre: Két közepes szál póréhagyma, 8-10 szem koriandermag, vagy két szál fejlettebb koriander levélzet, só , fehér bors, egy ici-pici fehérbor, 2- 2,5 dl főzőtejszín,étkezési keményítő vagy liszt,étolaj/nem árt,ha olíva,/ só.

A póréhagymát megtisztítjuk , megmossuk , és fél centi széles karikákra vágjuk!  Kevés olajon kevergetjük, sóval, fehér borssal ízesítjük.Mialatt a hagyma  a hő és a só hatására veszít a rugalmasságából, /ez 10-12 perc alatt bekövetkezik/ a koriander magokat konyhakésünk pengéjének lapjával , konyharuha alatt megtörjük, ha pedig koriander zöldet használunk, akkor azt nem túl finomra aprítjuk. A megfelelő állagú hagymához ,az ízlés szerinti mennyiségű fehérbort hozzálöttyintjük , majd frigyre léptetjük a koriandert a megpuhított hagymánkkal,és óvatosan összekeverjük. Keverőtálban a főzőtejszínt egy kevés sóval , és egy lapos evőkanál keményítővel egy habverő segítségével összekeverjük, majd a hagymánkhoz keverjük, és a besűrűsödés után , melegen tálaljuk /aki sűrítésre keményítőt használ , az nyilván tudja , hogy a keményítő az újramelegítés során elveszti sűrítő képességét , az étel pedig visszalazul , ezért fontos a friss tálalás/ ! 

Frissen sült húsok, és hal mellé is finom,köretként pedig rizst javasolnék ,de ízlés szerint mindenki azzal fogyasztja , amivel csak akarja :) ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagymasver.blog.hu/api/trackback/id/tr995188142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása