Az ókori rómaiak egykori határtalan leleményét mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy a szüzeket és asszonyokat egyre-másra zaklató, vidám erdei félistenségek, a szatírok távoltartásának módja is a kisujjukban volt. Erre az isteni kedvtelésre, vicces, bohókás nemesi megszállottságra az antik világ válasza egy népszerű csodanövény, a satureja hortensis, más néven a borsikafű mágikus főzete volt.    

satyr-and-nymph.jpg!xlMedium.jpg

Bizony asszonyok! Aki rendszeresen használ borsikafüvet, annak nem kell kényszeresen, rendszeres időközönként a gardróbban ellenőrizgetnie férje vastag napszemüvegének és hosszú ballonkabátjának a meglétét! A borsikafű a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, a mediterrán országokban, a Közel keleten, és Indiában is nagy előszeretettel termesztik! A borsikafű, más néven csombor, csombord, borsfű vagy pereszlén gyakorlatilag az egész világon elterjedt! Az új haza első angol telepesei sem lettek volna meg nélküle, az elhagyott angol hon élő, virágzó hírnökeként termesztették és fogyasztották. Magyarországon első írásos említése háromszáz évre nyúlik vissza, mára pedig az erdélyi konyha meghatározó fűszerévé vált. 

Bár boszorkánykáposzta c. posztomban már megidéztem ezt a csodálatos növényt, mégis úgy gondolom, nem lehet elégszer. 

bobobobo.jpg

A görögök előszeretettel fűszerezték vele boraikat, az ízesített bort bájitalként használták! Esztétikus, sőt kifejezetten dögös kinézete miatt a fűszerkert igazi kis ékköve lehet! Nem vízigényes, szárazság idején sem kell heti 1-2 alkalomnál többször megöntözni. Télre a szárított nővényt száránál fogva, csokorba szedve kell fellógatni, kiszárítani. Karakteres ízének, illatának intenzitásából hónapok múltán sem veszít! Káposztából vagy hüvelyesekből készült ételekhez annál is inkább ajánlott, mert fokozza az enzimképződést, tehermentesíti a gyomrot, és csökkenti, megelőzi a puffadást. C-, A-, B1-, B3-, B6-vitamint, valamint mangánt, cinket, káliumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. 

A szatír-ellenes harcból magunk is kivehetjük részünket a következő egyszerű, de annál finomabb erdélyi étel elkészítésével:

Erdélyi tejszínes gombaleves csipetkéve

Hozzávalók: 

  • 1 fej hagyma 
  • csiperke gomba
  • só, bors, piros paprika
  • 2-3 evőkanál balzsamecet 2 dl paradicsompürével/lével összekeverve
  • 2 dl tejszín
  • olaj
  • petrezselyem
  • friss, morzsolt borsikafű

Csipetkéhez: 1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, só

A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk,hozzáadjuk a sót, a borsot és a paprikát. Beletesszük a gombát, picit átfuttatjuk, majd vízzel felöntjük. Amikor már javában fő, belecsipegetjük a csipetkét. majd némi forrás után, amikor a tészta feljön a leves tetejére, hozzáöntjük a balzsamecettel kevert paradicsompürét. Néhány perc forrás után levesszük, és kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt, majd a petrezselymet, a legvégén pedig a friss, morzsolt csombort. 

                        Jó étvágyat és isteneknek tetsző életet mindenkinek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagymasver.blog.hu/api/trackback/id/tr256264284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage51 · http://dohanymuzeum.hu/ 2014.06.04. 10:22:32

És akkor miért van a képen kakukkfű?

bravura 2014.06.04. 10:39:30

bocs, de ez nem kakukkfű

John Doe3 2014.06.04. 12:13:37

" mert fokozza az enzimképződést (? milyen enzim[ek]?), tehermentesíti a gyomrot (? -- csak nem hánytató?!), és csökkenti, megelőzi a puffadást(? merthogy?). C-, A-, B1-, B3-, B6-vitamint, valamint mangánt, cinket, káliumot, vasat és magnéziumot tartalmaz" (MENNYIT? Mert az, hogy nyomokban, annál is inkább nem számít, mivel fűszernövény, tehát relatíve keveset fogyasztunk belőle).

Cavalcanti 2014.06.04. 15:29:01

@balage51: Nem vagyok róla teljesen meggyőződve hogy a kép nem borsikafüvet ábrázol, de a kételyek eloszlatásának érdekében holnap kicserélem a képet.

Cavalcanti 2014.06.04. 15:31:34

@John Doe3: Pontosan úgy ahogy olvastad. Részletesebb információkért böngészd a szakirodalmat. Én is ezt teszem.
süti beállítások módosítása