Mexikói neve: Cuitlacoche; Huitlacoche

260px-Huitlacoche.jpg

És ha már parasztok, akkor kezdjük mindjárt mexikói parasztokkal. A nap népe már az azték időkben előszeretettel használta étkezési célra a "cuitlacoche" névre hallgató gombát , amely elsősorban a kukorica zsenge , fejlődési szakaszának elején lévő csövét támadja meg. Mivel nem kifejezetten gyakori , főleg az esőben nem túl gazdag Közép- Amerikában, ezért kifejezetten drága , kivételes alkalmakra tartogatott csemege. Frissen fogyasztva , olajon, fokhagymával pirítva a legfejedelmibb eledel, bár az indiánok szárítják is , és fűszerezésre is használják

Adódik a kérdés : Hogy jön ez a növényeket megtámadó gomba ahhoz, hogy felvételét kérje a proli és parasztkaják elit klubjába?  A válasz nagyon egyszerű: A kukorica hazai elterjedésével természetesen a cuitlacoche gombát sem sikerült az óceánon túl tartani.Jött a kukorica magok belsejében , lappangva, és bizony köszöni jól van, a magyar , csapadékdúsabb időjárás kifejezetten kedvez a fejlődésének. 

No de akkor miért nem futott be nálunk nagy karriert ez a csemege? Elsősorban azért nem , mert hazánkban kifejezetten kártékony rosszként tekintenek rá , amely csapadékosabb időszakokban komoly károkat is képes előidézni a kukoricásokban. 

kukorica üszög.JPG

A nagyobb csapadék leesése utáni napon már érdemes keresgélni , mert nagyon gyorsan fejlődik. Elsősorban a kukorica csövén szeret megtelepedni , és egy nagyon furcsa, kimondottan horrorisztikus sejtburjánzásra készteti a megtámadott kukorica szem - kezdeményt. A kukorica egyéb részein is felütheti a fejét , a hímvirágzaton , és a szár különböző részein is előfordul. Kezdetben , az első 24-36 órás fejlődési szakaszban a külseje a gyöngyház szín , és a szürke között ingadozik, azt követően a belsejében megjelennek mákszem szerű fekete pöttyök, majd  néhány óra (!) leforgása alatt a gomba belsejét teljesen elárasztja a spóra. ... Figyelem!!!!!!! A termés csak a nagyon korai fejlődési fázisban szedhető. Amikor a spóratermelés elindult , a termés nedvességtartalma pedig csökkenésnek indul , a spórák porózussá válnak , akkor a termés már veszélyes lehet! Csak friss, fiatal termést szabad leszedni , a spórától pedig tartózkodni kell , ugyanis mint minden spóra , ez sem viselkedik jóindulatúan a tüdőbe jutva. Tehát a fiatal , friss , gyakorlatilag kívül belül fehér vagy gyöngyházszínű termésekre kell vadászni. Ha kukoricásba érve azt látjuk, hogy a fertőzött növények már feketék , spórát szórnak, akkor biztos elkéstünk , és nincs értelme egy spórával erősen telített területen bóklászni. A lényeg , hogy a kiadós eső utáni 24-órán belül nézzünk körül , mert a gomba nagyon gyorsan növekszik. 

Elkészítési módja sokféle lehet, nyers fogyasztása nem ajánlott. Sütve elkészítve ettem , és bizony nagyon finomnak találtatott. Az íze nem nagyon hasonlít a kukoricára , inkább a zsenge brokkolira hajaz.Ha a fentebb felsorolt biztonsági szempontok betartatnak , a begyűjtött termés pedig frissen elkészül, akkor egy nagyon finom , és különleges csemegét lesz szerencsétek kiélvezni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagymasver.blog.hu/api/trackback/id/tr685180749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása