Emlékszem Feri bácsira. Nutriákat tartott, több százat. A tartás elsődleges célja az állat prémjéből keletkező nyereség volt, de a nutriatartók ,és így Feri bá is, küzdöttek a hús hasznosításának problémájával. Bár a nutria egy nagyon tiszta, és önmagára igényes állat (nem csak a seggét áztatja egész nap, de mindent meg is mos, amit megeszik), az átlag magyar aki találkozik vele, látványától minimum megrökönyödik, ha el nem szalad azonnal. nutria_critter.jpg

A nutria egy kifejezetten vagány kis teremtés Dél-Amerikából. Argentínában előszeretettel vadásszák, puskával, kutyák segítségével cserkészik be. A nutria harcias mivoltát semmi nem  bizonyítja jobban, mint a sok vadászkutyus, akik halálukig hordozni fogják hősünk narancssárga metszőfogának nyomait . Házi tartásban  nem kimondottan agresszív,főleg ha jók a feltételek /tisztaság, úsztató, bőséges táplálék/ .Vadászatánál elsődleges cél, hogy a parton tartsák, amíg meg nem lövik, ugyanis ha vízben éri a végzetes találat, azonnal elsüllyed. Ezért küldenek rá kutyákat, amelyek elállják az útját a víz felé, addig, ameddig a vadász oda nem ér.Európában elvileg nem él szabadon, bár a házi tartás következményeként kóbor állatok előfordulhatnak természetes vizeinkben.

A húsával először akkor találkoztam,amikor apám kapott két száll kolbászt Feri bácsitól. Amikor megkóstoltatta velem, még nem tudtam , miből is készült az erősen fűszeres, finom illatú, kiváló állagú, és ízű kolbász. Mai napig úgy emlékszem arra az ízre, hogy kolbászban azóta olyan finomat nem ettem. Egyszerűen fenséges volt. A nutria húsa vörösebb mint távoli rokonáé, a nyúlé, kalória értéke 180 Kcal/100g , ami kifejezetten jó. A nyolcvanas évek nutria tartási hisztériája , a gyermekcipőben járó üzleti kultúra, és a sok, tönkrement vállalkozó miatt a kilencvenes évekre jelentősen csillapodott. Ma már lényegesen nehezebb hozzájutni , de nem lehetetlen. A modern gasztro sem karolta fel, hiszen morálisan aggályos , hogy egy prémje miatt vágott állat húsa az, amiről itt szó van. Mi azonban nem vagyunk modern gasztro, a nutria hús pedig kiváló, ezért nem tudjuk nem ajánlani. nutria fleish.jpgElvétve akadnak írók, vagy bloggerek, akik felkarolják a nutria hús ügyét, vagy próbálják megteremteni ezen hús fogyasztásának a kultúráját. Szily Lászlónak például  még engem is sikerült lepadlóztatnia, pedig nem is voltam jelen , csak olvastam a "hogyan ettem borzzal töltött nutriát?" c. cikket. :)  A nutriakolbász elkészítésénél használni szoktak egy kevés zsírszalonnát, amit a töltelékbe darálnak. Minden másban , elkészítési módban , fűszerezésben, füstölésben a technológia nem tér el a szokásostól. Húsa kiválóan használható grillezésnél, nem mutat rosszul sem a grillrácson , sem a tárcsavason, a vidéki ember kerti partijának áldozószentélyén. Fűszerezésénél a hagyományos grillsók mellett kísérletezhetünk zöld fűszerekkel, rozmaringgal, az általam nagyra tartott korianderrel, vagy kakukkfűvel is. Ha találunk a neten tenyésztőt, vagy húsforgalmazót aki foglalkozik nutriahússal, akkor ne féljünk kipróbálni ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagymasver.blog.hu/api/trackback/id/tr695234119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.08.25. 21:07:40

Nagy örömmel olvasom ezt a blogot, okulok belőle. Egy dolgot nem értek: miért elítélendő erkölcsileg a prémjéért nevelt állat húsát elfogyasztani? Éppen ellenkezőleg, az volna az alávaló hitványság, ha kidobnánk, miután megnyúztuk, nem? (Gondolom egyértelmű, hogy nem vegán szemszögből vitázom.) Hasonlóképpen azt sem értettem, hogy a nagyüzemi marhaföldolgozás kérdésében miért említette súlyosbító körülményként azt, hogy az állat minden porcikáját hasznosítják? Mikor ez az egyetlen mentő körülmény, szerintem.

Cavalcanti 2013.08.26. 14:08:48

@Intizar: Igazad van. Jó meglátás mindkettő. De én itt elsősorban az állat méltóságáról beszéltem, mert hogy szerintem van olyan. De ugye az egy másik bejegyzés (a kivéreztetés személyessége).Azért is bátorkodtam megírni a nutriával kapcsolatos gondolataimat, mert személyesen érintetve vagyok az által, hogy a 80-as években édesapám is tartott nutriákat, de mint annyian akkoriban, az ő gazdasága is bedőlt. Ez után tértünk át a nyulakra.
süti beállítások módosítása