Persze a szám nem hivatalos , hiszen folyamatosan változik! A magyar konyha egyik alapvetéséről beszélünk , amit dédapáink is imádtak. A modern, trendkövető gasztro-blog mozgalom (melynek szerves szövetébe, mi semmilyen körülmények között sem szeretnénk beágyazódni) azonban eme szentséget sem hagyta meggyalázatlanul, és a legelképesztőbb alapanyagokkal és ízesítésekkel próbálta meg "feldobni" minden magyarok szent - rakott krumpliját.

Mi maradnánk a hagyományoknál, talán kiegészítve azt annyival , hogy a tojást a statiszta szerepből igazi főszereplővé tettük, behoztuk a képbe a lecsót, és a magyar háziasszony csillagháborús fegyverét, a botmixert.

egg.jpg 

Az anyaghányadokat most is mellőznénk, nem kezeljük gyermekként az olvasót , mindenki tisztában van vele, hogy mit bír el az ő tepsije, vércukra , vagy epéje. Amit számításba kell venni , az az, hogy tojás nem csak főtt, szeletelt  állapotában lesz jelen, és hogy a lecsó alapanyagainak előkészítésénél ügyeljünk a paprika magházának eltávolítására. 

Tehát a hozzávalók: Megmosott héjas burgonya, vöröshagyma, paprika, paradicsom, egy kevés szalonna, vagy szalonnabőr, az íz miatt, főtt,héjától megtisztított tojás,  több, de minimum három nyers tojássárgája, kolbász, nem árt ha parasztkolbász, de lehet lejjebb is adni /a virsli azért már tré/, tej, vagy tejszín,őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors. 

A hagyományos módon , egy nagy fazék sós vízbe feltesszük a héjas burgonyát főni. Aki már itt meglepődött, annak bizony van mit bepótolnia . Ezt követően feltesszük főni a tojásainkat, majd előkészülünk  hagyományos módon a lecsónkhoz, annyi lazítással, hogy a paprika és a paradicsom, valamit a hagyma szeletelési formája teljesen mindegy.  A szalonnás alappal készített lecsónknál nem árt, ha  az átlagosabbnál sűrűbbre készítjük. Kétségkívül az előkészület legkellemetlenebb művelete , a már megfőtt burgonya meghámozása. Én , személy szerint nem javaslom, hogy a megfőtt krumplit felöntsük hideg vízzel , inkább a kivárás pártján állok, ugyanis a hőmérsékletben beállt hirtelen változás miatt a krumpli megrepedhet. Amikor a lecsónk kész, fogjuk a botmixert és egy kevés tejjel szépen összedolgozzuk. A végeredmény a krémleveshez hasonló sűrűségű kell hogy legyen. Egy kevés langyos-meleg tejet veszünk, és ebbe a tejbe a /minimum/ három tojássárgáját szépen, botmixerrel beledolgozzuk. A lecsó - turmixot visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a tojássárgájával összedolgozott tejet. A besűrűsödésig folytatjuk a kevergetést. Tulajdonképpen ez egy legírozás, de igazából nincs jelentősége :) ! A krumplit , a szeletelt főtt tojást, és a műanyag játékautókat a szívünk diktálta módon rétegeljük (aki itt nem figyelt, súlyos hibát véthet, a műanyag rossz ízű, és mérgező, a kolbász viszont finom, és jó).Aki itt besegítene a receptbe egy kis szalonnával, jól teszi, én nem annyira szeretem (itt). A lényeg az utolsó előtti rétegnél jön, amikor is az egész alkotmányt nyakon öntjük a sűrű lecsó-mártással. A tetejére jöhet az utolsó, tetszőleges összeállítású réteg, jelzésértékű tejföl a legvégén, majd a sütőbe helyezzük . A végeredmény nem lesz száraz , és fojtós, az íze pedig nagyon finom! Ne üljünk fel a mafla rémhíreknek, a tojás nagyon egészséges, ne spóroljunk vele! Jó étvágyat mindenkinek! 

süti beállítások módosítása