Csatornát építettek, utakat, vízvezetéket, közbiztonságot teremtettek, és behozták a kaprot a Kárpát-medencébe!                         kapor2.jpg 

     Mint minden gyermeket, korai éveimben engem sem nagyon foglalkoztatott az a növénydarab, ami a savanyú uborka levében úszkál! Az ember gyermekkorában elfogadja, hogy a dolgok csak úgy vannak, a létezés pedig örök és elvitathatatlan joga mindennek, a virágoktól, az állatokon át, a kedvenc kisautónkig! Ez pontosan így volt a kapor esetében is. Tökéletes terep volt a játékhoz a konyhakertünk, de ez a növény valahogy soha sem mozgatta meg a fantáziánkat, soha nem hívta fel magára a figyelmünket.Már az illata is megosztó, hiszen kevés karakteresebb illatú, és ízű növény van a világon. Az első pozitív sokk akkor ért a kaporral kapcsolatban, amikor anyukám a fejébe vette, hogy kapros pogácsát fog sütni. A kapor már sülés közben megtámadta agyam azon részét, mely egy életre bevési az illatokat és az ízeket az emlékeink egyik legféltettebb zugába. Amikor az első, forró kapros pogit megkóstoltam,azonnal döntöttem: Szeretni fogom a kaprot!  

Mint ahogy a blogbejegyzés elején már utaltam rá, a kapor a mediterrán térségből, római közvetítéssel jutott el a Kárpát-medencébe. Már az ókori görögök is előszeretettel használták, de egészen a Kaukázus térségéig elerjedt  és közkedvelt volt. A magyar konyha elsősorban a savanyúságokhoz társítja, halételek mellé , szószok ízesítőjeként kínálja, túrós ételek kísérőjeként számít rá. Azonban én most három egyszerű, kockás abrosz-kompatibilis javaslattal élnék, különös tekintettel a tésztákra.

Kapros prósza: A prósza ugye mindenkinek megvan!!! Palacsinta tészta sűrűségű massza, aminek alapja a liszt, az aludttej, tojás és só. Ez az alap. Az aludttej természetesen kiváltható kefirrel, de egy hangyafasznyival azért finomabb az aludttejes verzió.  Én azt szoktam mondani, nem az anyaghányad, hanem a józan ész a nyerő, ezen ösvényen továbbhaladva a sűrűbb palacsinta tészta  állaga mindenkinek tiszta, na és ezt kell aludt tejjel, vagy kefirrel elérni , pont! Amikor a prósza tésztát zsiradékkal kikent tepsibe öntjük, a normál metódus szerint egy kis tejföllel meglocsoljuk, ügyesen, hogy mindenhova jusson. No igen, de mivel ebbe a prószatésztába mi beleaprítottunk úgy jó egy-másfél evőkanálnyi friss kaprot, ezért nem tejföllel locsoljuk meg a mi kis tésztánkat, hanem túróval szórjuk meg.  Ettől a kombinációtól garantáltan dobtok egy hátast, pedig egy hihetetlen egyszerű történet. Azt még a prószaológiai ismeretek kiszélesítése, és lezárása okán hozzá kell tennem, hogy a prószát 160 fokon sütjük, körülbelül 25-30 percig, de mivel nem kelt tészta, nyugodtan ránézhetünk, hogy hogyan áll, ha szép aranybarna a teteje, a rászórt túró pedig kissé belesüllyedt a tésztába, akkor jó eséllyel egy fasza kapros prószát emelünk ki a zárt hőből. Szószos halételek köretének is kiváló, persze csak akkor, ha a szósz ízvilágát nem üti az intenzív kapros élmény.

Kapros sörtészta:  Tulajdonképpen itt a címmel már le is zárhatnánk a történetet, és lapozhatnánk is tovább, de egy-két dolgot azért csatolnék hozzá: Amikor a frissen vágott kapor már ott úszkál a kikevert sörtésztánkban, egy nagyon fontos dolgot azért figyelembe kell vennünk: Közepes lángon, és közepes hőmérsékleten kell hogy süssük a kapros sörtésztába öltöztetett (elsősorban) halat! Ugyanis a sörtészta, és a hal is átsül nagyon gyorsan, de azalatt az idő alatt a tészta külső kérgén lévő kapor darabkák szinte biztos hogy megégnek. Ezért fontos, hogy ne kapkodjunk a sütéssel, és a megszokott végeredményt a megszokottnál picit lassabban érjük el!_2_1_kapor.jpg

 A megénekelt kapros pogácsa: Egyszerű kelt tésztás pogi, az sem baj, ha burgonyás tésztát kombinálsz kaporral.

Aki végigolvasta a bejegyzést, joggal teheti fel a kérdést: Mitől kellene itt hátast dobnom? Felvágjuk a kaprot, és olyan ételekbe tesszük bele, amelyek már kockás abroszos panel proli körökben is kurvára snassz ételeknek számítanak? Igen! Erről van szó! Szent meggyőződésem hogy a kapor túlmutat önmagán, és olyan nemes, és plusz élvezeti értéket nyújt, amit csak az élhet át a fogyasztása közben, akit már gyerekként sem fogott meg igazán, a nutellás kenyér képviselte mikrokozmosz!                     

A bejegyzés trackback címe:

https://hagymasver.blog.hu/api/trackback/id/tr705323810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.29. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása